Vanaf vandaag start ik met een Blog waar ik mijn belevenissen over honden en hun training ga delen. Uiteraard schrijf ik over mijn eigen honden Bluf ( 8jr) en Lev (8mnd), maar ook over andere hondenbelevenissen en training in het algemeen. Ik start deze blog met een waarschijnlijk regelmatig terugkerend onderwerp: De bananen.
Het fenomeen dat de meeste mensen wel kennen. Je geeft je hond een commando dat je hond echt kent, maar voilà daar zijn ze: de bananen. Je hond heeft spontaan nog nooit van dit commando gehoord en gaat volledig zijn eigen gang. Veel voorkomend verschijnsel van de bananen is bij het welbekende “hierkomen”.

Lev Banaan

Veldwerk met bananen
Onlangs was ik bij een workshop veldwerk en jawel ik mocht als eerste. Mijn leuke puber reu Lev werd daardoor direct uit de auto (nadat hij er 3 uur in had gezeten) losgelaten op het stoppelveld.
Je kan wel raden natuurlijk dat meneer zelf de vrijheid nam; leuk rondjes rennen, even plassen tussendoor, mijn fluitsignaal volledig negeren, spontaan achter een wegvliegende duif aan, nog even poepen en op het roepen “hier” een gevalletje : Bananen in de oren. Na nog even buurten bij een paar andere honden heb ik hem uiteindelijk gevangen. Vervolgens krijg ik van hem de blik: “Hé baas, jij ook hier, gezellig joh!” Op dat moment was ik even blij dat ik geen reclame van de Hondenschool op de auto had en lekker in de anonimiteit kon opgaan.

Mijn bijdrage aan de bananen
Ja natuurlijk had ik die lange lijn mee. En verstandelijk weet ik ook dat ik hem even eerst rustig had moeten uitlaten en wat gehoorzaamheidsoefeningen had moeten laten doen alvorens hem los te laten op zo’n leuk groot veld met heerlijke geuren. Daarnaast was ik me er ook wel van bewust dat het hierkomen nog niet top ging. Deze oefening heeft tot dusver te weinig aandacht van mij gehad, doordat Lev zo lekker meeloopt met mijn andere hond Bluf, die een uitstekende hierkomer is.

De bananenstrijd deel 1
Enthousiast opgestaan op zondagochtend voor qualitytime met puber Lev, want Bluf was uit logeren bij een vriendin. Qualitytime bestaat niet alleen uit lekker even knuffelen en spelen samen, maar betreft ook samen-werken. Dus om 7.30 uur stond ik al dapper op de hei met zijn voer, fluit en vol goede moed. Eerst even laten rennen en daarna een paar keer met de fluit hem roepen. Waarbij ik soms de andere kant op loop en me soms verstop achter een boom, opdat hij mij in de gaten moet houden bij het wandelen en ik niet hem. Hij kwam steeds keurig aanrennen, oh wat kan je dan blij zijn met je hondje!

De omdraai oefening
Blij wandelde ik lekker door en wederom gebruikte ik een keer de fluit. Maar nu geen Lev, dus ik ben rustig doorgewandeld. Niets gezegd, geen gefluit, geen geroep: stilte. Uiteindelijk kwam hij aangespurt en hij racet mij zo voorbij. Op dat moment ben ik rustig omgedraaid en de tegenovergestelde richting opgelopen. Hij racet nog 80 meter door en even later draait hij zich om en racet weer langs me heen. Ik ga wederom een andere kant op, steeds tegenovergesteld waar de hond naar toe gaat. (ja dat betekent soms ook door de bosjes of het gras heen) Dit spelletje hebben we circa 30 minuten volgehouden, ik heb niets gezegd en uiteindelijk bleef hij naast me lopen. Natuurlijk heb ik hem toen uitgebreid beloont met zijn brokken en vrolijk doen tegen hem.

Het vervolg
Ben ik nu klaar met deze oefeningen? Nee, zeker niet. Er volgen nog vele van deze sessies. Daarnaast komen de brokken de komende week uit het buideltasje. Niet gewoon eten uit de bak, maar uit mijn hand en het eten mag hij verdienen met goed gedrag en goede oefeningen. Waarschijnlijk duurt de volgende sessie van de omdraaioefening 20 minuten en die daarop weer korter, dus we zullen wel een paar dagen of weken bezig. De aanhouder wint, want dit spelletje hebben we ook met Bluf gedaan en dat is ook gelukt. Neem de tijd voor deze oefeningen als je ze zelf ook gaat proberen. Blijf vooral zelf rustig, stil en word niet boos. Wees vooral ook gewoon blij met je hondje, ook als hij pubert. Mijn bananenmonster is ondanks alles toch ook gewoon de liefste van de hele wereld!
Op 28 augustus start er weer een 4-weekse Hierkomcursus waarin onder meer deze oefeningen ook verwerkt zijn. Wil je meer informatie hierover, stuur dan een mailtje naar: info@hondenschoolrenga.nl
Vrolijke groet en poot van:
Petra, Bluf & Lev