De periode rondom oud en nieuw gaat soms gepaard met angst voor knallen; deze periode komt er voor vele honden helaas weer aan. Onlangs had ik er onverwacht bij een jachtproef mee te maken. Ik had veel getraind met Bluf. Dus we stonden om 6.00 uur op om op tijd bij de proef te zijn. Een jachtproef bestaat uit verschillende onderdelen. Vele opdrachten beginnen met een (start)schot, een harde knal. De eerste proef ging geweldig. Bluf had het moeilijk, moest goed zoeken, maar wist uiteindelijk toch de buit binnen te halen. Vol goede moed gingen we op weg naar de tweede opdracht.

De tweede opdracht was een dubbele apport opdracht. Terwijl de hond zoekt naar het eerste apport wordt er geschoten en valt er ergens het 2e apport. Bluf was lang aan het zoeken naar het eerste apport, uitgebreid werd een bos en een veld nagezocht door haar. Uiteindelijk vond ze haar buit op een heuveltje relatief dichtbij. Net op het moment dat ze het apport had kwam het tweede schot, en toen schrok Bluf weg. Ter bescherming o.a. van je hond ben je dan direct gediskwalificeerd. Dit betekent dat je ook niet meer verder mag gaan met de andere opdrachten. Ik ben die dag bewust nog even blijven wachten om haar te laten wennen aan de geluiden van de schoten om haar heen, maar ze bleef een beetje onder de indruk. Dus om 10.00 uur kon ik alweer huiswaarts.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je hond op latere leeftijd nog bang wordt van knallen. Mede daarom is het belangrijk om training op dat gebied bij te houden.

De volgende dag had ik weer een proef. Een beetje bezorgd en gespannen ging ik wederom zeer vroeg op weg, dit keer richting Friesland. Ik zou het zo sneu vinden als Bluf door haar angst niet meer mee zou kunnen doen met de proeven want ze vind het zo ontzettend leuk. Gelukkig was er niets aan de hand, liep ze mooie proeven en was gelukkig niet onder de indruk van de knallen. De conclusie was dan ook dat ze haar dag gewoon niet had. Dat kan tenslotte iedereen gebeuren.

Wil je angst voor vuurwerk en harde knallen voorkomen en ervoor zorgen dat je hond ook ontspannen de jaarwisseling door kan komen, dan kan je meedoen aan de lessen die ik hiervoor geef. Meer informatie hierover vind je op de site.